Centraal gelegen

Het Stalhuys ligt aan de rand van de oude kern Reeuwijk-Dorp in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De centrale ligging in het Groene Hart vormt een ideaal vertrekpunt voor lokale bezienswaardigheden en activiteiten, zoals de Reeuwijkse Plassen (3 km), het oude centrum van Gouda (5 km) en het boomkwekerijgebied in Boskoop (3 km). De snelweg A12 ligt op 5 minuten rijden. De steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn in een half uur bereikbaar.

Rijke historie

Het Stalhuys is onderdeel van een voormalig melkveebedrijf dat tot medio jaren negentig in bedrijf was. Op het erf zijn nog vele stille getuigen aanwezig van dit agrarische gebruik. Bij de boerderij behoort 12 hectare weiland dat recent is omgevormd naar natuur. Onder andere door de aanleg van natuurvriendelijke oevers neemt de diversiteit in plantensoorten toe. Planten die 100 jaar terug nog volop aanwezig waren krijgen op deze manier weer een kans.
In het weiland broeden weidevogels zoals Grutto, Kieviet, Scholekster, Slobeend, Tureluur en Watersnip. Voor de bedreigde zwarte stern zijn er zelfs speciale broedplekken gecreëerd d.m.v. vlotjes in het water. En niet zonder resultaat: in 2016 zijn er 3 nestjes met jonge sterns gespot!

Boerenzwaluwen

Op en rond de boerderij is er ook genoeg te beleven. In de boomgaard grazen de schapen. De zwaluwen vliegen af en aan en zitten graag op een rijtje op de oude elektriciteitsdraden van de straatverlichting voor de boerderij. Elk voorjaar hebben we nestjes jonge zwaluwen in de oude boerenschuren. Nestkast Live is een organisatie die wij steunen. Zij plaatsen in het voorjaar camera’s boven deze nestjes en zetten deze live opnames online. Zo kunt u thuis vanuit uw luie stoel de kleintjes in de gaten houden. Een prachtgezicht, vader en moeder vliegen af en aan met insecten. Wilt u alvast een kijkje nemen? Kijk dan tijdens het broedseizoen op www.nestkastlive.nl en ga naar de live beelden van de boerenzwaluw.